Goedkoop aangeboden, duur betaald – zeggen experten

Het is een hype in beautyland: de hyaluronpen. Met deze pen kun je je lippen vergroten zonder dat daar een naald aan te pas komt. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar cosmetische artsen waarschuwen: de gevolgen kunnen desastreus zijn.

Veel schoonheidsspecialisten gebruiken de hyaluronpen: een lipfiller zonder naald. De pen perst de filler met luchtdruk in de lippen. Dat gebeurt met een snelheid van 800 km per uur.

Complicaties

De hyaluronpen wordt gepromoot als dé revolutionaire manier om de lippen op te spuiten zonder dat er een naald aan te pas komt. Het is een stuk goedkoper dan de ‘ouderwetse’ lipfillers. Wat er niet bij vermeld wordt, is dat de risico’s er niet minder om zijn. Zo kunnen bloedvaten verstopt raken, kan er weefsel afsterven en gevoelloosheid optreden.

Door de huid drukken

“Het probleem is dat je helemaal niet nauwkeurig kunt spuiten met zo’n pen. Met een naaldje kan dat wel, mits je goed bent opgeleid en ervaring hebt in de techniek van het mooi opvullen van lippen”, legt Dr. Barry Dekeyser uit. Doordat je het hyaluron met zo’n pen als het ware door de huid perst, verspreidt het middel zich. Op die plek in het gezicht kunnen bloedvaten zitten, waardoor je enorme bloeduitstortingen kunt krijgen.

Verboden voor niet-artsen

Het is voor niet-artsen verboden om vreemde stoffen door de huid te injecteren, met of zonder naald. Dit is een medische akte. Wie het doet maakt zich schuldig aan het onrechtmatig uitoefenen van de geneeskunde, en riskeert zware sancties en torenhoge boetes. Toch gebeurt het veel, zowel in Nederland als in België. Jonge dames laten zich vaak verleiden omdat de schoonheidsspecialistes ze goedkoop aanbieden op sociale media. Goedkoop is zelden beter. Het voordeel van deze aanbieding is snel vergeten, maar met de beschadigingen loop je langer rond. De schoonheidssspecialistes zijn niet verzekerd voor de aangerichte schade. Dit weten ze vaak zelf niet.

Horrorverhalen

Blogger Sietske Atsma schrijft op Wiemooiwilzijn.nl over cosmetische chirurgie en de risico’s ervan. Ze heeft al veel horrorverhalen gehoord over de hyaluronpen. “Ik vind het alarmerend hoeveel mensen hier complicaties aan overhouden. In het “beste” geval is het een blauwe plek, maar het kan ook je bloedtoevoer stoppen.”

Dat schoonheidsspecialisten zich eraan wagen, begrijpt ze niet. “Als het misgaat, kan een arts dat meteen oplossen. Een schoonheidsspecialist heeft daar de kennis en hulpmiddelen niet voor.”

Niet pijnloos

Hoewel aanbieders vaak anders beweren, is de behandeling volgens Sietske niet pijnloos. “Dat er geen naald aan te pas komt, wil niet zeggen dat het geen pijn doet”, vertelt ze.

De Nederlandse ANBOS, Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging laat in een reactie weten:

“Als ANBOS staan wij voor de kwaliteit van schoonheidsspecialisten. Wij vinden het niet wenselijk dat er personen zijn die behandelingen uitvoeren waar zij niet voor opgeleid zijn. Uiteraard vindt ANBOS het niet wenselijk dat er behandelingen uitgevoerd worden met grote risico’s en wij zullen dan ook in gesprek gaan met de verschillende veldpartijen.”

Veilig behandelen begint bij een goede arts

Esthetische artsen zijn dokters die zich bekwamen in verschillende aspecten van de esthetische geneeskunde. De meest passende behandeling aanbieden vraagt een goede kennis van de patiënt of klant én van de verschillende therapeutische opties. Het snel verdienen van veel geld met een hype zoals de hyaluronpen hoort daar niet bij.
Wil je iets aan je lippen verfraaien, vraag dan advies aan je arts.